lørdag 7. desember 2013

14. dag på havet

I dag er det lørdag, og snart 2 uker siden vi dro fra Las Palmas.  Det merkes at det går sørover. Temperaturen er upåklagelig. Det er vel det pappa ville kalt 'godt og varmt'. Uansett temperatur sa han,  'æ klagit på varmin æ næi'   når andre sutret over hvor varmt det var.  En fantastisk leveregel når man bor i Trøndelag.

I natt var det klart og en liten måne lyste opp riktig så pent. Nå så ikke jeg så mye at det, jentene hadde bestemt at jeg trengte litt søvn, og de skulle ta nattskiftet mitt. Det går noen kraftige 'floinger'  så vi må  være i beredskap for hurtig reving av seil, og da er det greit å få litt hjelp så jeg sover  'i beredskap'. Men vi ser de på radarskjermen opp til 24nm unna, men de kan dannes nermere  og da må vi reve raskt. Nå har vi kun sett en slik , ca 20nm unna.

Det er ikke noe farlig, men det regner heftig og blåser kuling styrke, sjelden gang 'storm' styrke.  Vi har riggen slik at en person raskt kan reve reilene, men det forutsetter at vi seiler i den normale passatvinden, med den seilføring som er for det. Passatvinden  er ikke her enda slik at seilføringen har være  alt mulig rare kombinasjoner.  Dog ser jeg at det er nesten bare vi som går rett på mål, og vi har ingen parasailor (spesialseil) eller spinnaker. Vi seiler med standard hvite seil, så det funker.  Våre venner fra Belle seiler i racerfart, 6-7 kt, men de krysser opp og ned, og ligger nå 20nm bak oss. Vi tusler rett frem i 3-4kn i denne labre vinden. Det blir litt skilpadden og haren……Vi gleder oss til de kommer litt nærmere, alltid hyggelig å slå av en prat med de på VHF'en om natten.

I dag har det vært ny runde med skifte av seilføring. Vinden dreide SØ av alle ting. Da må den største genoan på STB side, alle skjøter flyttes (bruker dobble skjøter for å spenne seilene), spridebommer byttes og lengden endres , nye sett av preventere og opp/ nedhal. Utfordringen er lav vind, det krever mye mer av settingen. I denne labre vinden og med litt bølger spretter seilene mer av bølgene enn vinden, så vi må faktisk tjore de fast. Jeg er jaggu glad jeg har med MYE tau, for det går det masse av. Jeg har da virkelig lest at en trenger bare å sette seilene en gang for denne seilasen….men det var vel i gamle dager det.

Nåvel, ellers så fisker Linn Sofie videre. I dag dro hun opp en stor  Big Eye Tuna. Men vi har fortsatt fisk i kjøla, og ingen var fristet på tunfisk, så etter noen bilder slapp vi den ut. Den hadde gul hale gitt. De svømte etter og under båten vår, og LS måtte selfølgelig slippe ut en blå blekksprut…. Men nå har hun fiskeforbud inntil vi har spist opp det vi har.

Vinden roer seg, sjøen roer seg, solen er på tur ned, dvs det er snart klart for en ny kveld her på havet, 700nm ut fra Cape Verde, 1400nm til St Lucia. Vi ser ikke noe annet enn hav.

PS, lite tips til Fredagsquiz (Aino og Roar har knekt koden så den er mulig å løse)

Krakken hadde ofte 3 ben, 'spesialkrakk' for ujevnt underlag.

Krakken står, spruten står, 10 drar i 4.  (Dette er en 'aktivitet')

Lørdag ja, da er det vel snoop å sånt da, å brus å ....å LS har sikkert en film klar...nei dette bli bra.

1 kommentar:

KOMMENTS