fredag 30. august 2013

Portugal, Porto, flueinvasjon i båten og Fredags-QUIZ…

Hei igjen, nå er vi i Portugal.  Prøvde å laste opp dette innlegget for 2 dager siden, men den gang ei. Også i kveld er det problemer, la akkurat til kai i Nazare, men får ta det og bilder senere.

Dro fra Bayona like før sola kom over åsen, og seilte ned til grensen til Portugal og inn til en liten by som heter Varzim.  Før vi dro ble vi til en lite arme av Norske båter i Bayona, tror jaggu vi var 7 eller 8 til slutt, og et par svensker, men moro det. Noen skal til Portugal, noen til Middelhavet, noen til Grand Canaria, og noen skal til Caribia.  Felles for alle er at vi er på langtur.  Ble igjen en kjempefin tur sørover til Varzim,  om dog litt for mye innsekt og slikt. Fra alle skogbrannene i området kom det varm luft, røyk, og innsekt å la seg over sjøen. Må si det er litt rart å seile Portugalskysten  i fønvind, flatt hav,  med lukten av bål og masse fluer og andre insekter i cocpit.  Men vi kom da igjennom dette beltet omsider, og igjen ble solen gul og himmelen blå, mer normalt ja. Var en enkel seilas med lite vind og flatt hav (flatt hav her er ca 2m med snille dønninger) Det var da den den store fluejakten begynte. Vi fektet å slo, snakket litt med store bokstaver, men nesten til ingen nytte, og vi bestemte at grovere skyts måtte til. Etter ankomst i Varzim gikk vi på byen og kjøpte en skikkelig elektrisk fluekiller, direkteimport fra Kina, sannsynlig uten typegodkjenning. Den lades opp med 230V, og griller både fluer, svermere og småfugler.  Dette var saker ja.
Fra Varzim, som for øvrig er en kjempefin liten ‘bade’ by, tok vi Metro (hurtigtog) til Porto.  Kort fortalt, Porto er en stor by, bratte gater, fine og dårlige bygninger.  Rike områder og meget fattige områder. En dag i 35 graders varme i Porto var vel nok for oss.
Men vi er i Portugal, her er det flere politietater ,  tollere og andre myndigheter som alle har sine regler. Hvis man følger reglene er det nok ingen problemer. Etter ankomst var det tollere i havna og tok stikkprøver i flere båter, ikke vår. Dette er annerledes EU.  Andre regler her ja.  Nytt av året var vist at vi måtte betale en ‘lighthouse fee’ på 2 Euro til politiet, ellers kunne vi være ille ute….  Ingen hadde hørt om dette, men jeg og en annen Norsk båt gikk på politistasjonen kl 09:00, 2 Euro er da ikke mye og Portugisiske myndigheter diskuterer man ikke med. Her fikk vi oppleve overordnet  effektivitet på nært hold. Navnet på båten samt registreringsnummeret og hjemmehavn skal skrives inn i et standardformular , skrives ut og stemples. For vår båt ble det 31 bokstaver , den andre båten litt mindre. Det tok 51 minutter, nesten ett minutt per bokstav.  Vi var vitne til hvordan den evige jakten på den forbaskede tasten med den rette bokstaven skred frem, samt hvordan få dette arket ut av den sorte tingen borte på bordet, finne rett stempel, ja det er ikke bare bare. Men vi har da tid til slikt . Nesten samme tempo var det ved utsjekk av havna.  Her må man ikke ha det travelt.  Men vi må legge til at alle var veldig hyggelig, men jeg var litt usikker på smilet til den bevæpnede politimannen som stod tett inntil og fulgte med når jeg sjekket ut.  Han sa ikke et pip.

FREDAGSQUIZ:
Denne gangen handler det mer om tipping, så her har alle lik mulighet.
MELK. Vi drikker mye melk. Vi var skeptisk til EU melka, men den er kjempegod. Tror kuene her får litt sukker i ny og ned, melka er i alle fall søt. VI har fortsatt av Melka vi kjøpte for 5 dager siden. 

QUIZ: Hvor lenge kan vi drikke av denne melka, dvs når går  ‘holdbarhetsdatoen’ ut????


Alternativ:

A) 20.09.13
B) 12.10.13
C) 31.11.13

Premien denne gangen må vel bli en liter Melk. Fikk lastet opp noen bilder sent i går kveld.


Vi er i Poertugal og rett flagg må opp. Forøvrig sydd av Nicoloine og Linn Sofie


Seilasen nedover var kjempefin, med spride seil og nesten flatt hav.

Innseilinga til Verzim. Ser nesten ut som New York dette.  De har Casino også, her kan man spe på reisekassen... 

Så er vi i Porto , stor by, Nicoline leser kart. Mange fine fasader å se.

Mere fasader, veldig fancy da. Tar litt til å lage en slik bygning.

Gamle Porto By sett fra broa

Ikke alle har det like bra- Noen bor i 'fattige' strøk, som her under den store broa.  Fikk vite på Turistinfoen at
det var veldig vanskelig i Portugal nå. Meget stor arbeidsledighet, og alle skog brannene i det siste
var på påsatt av ungdommer uten arbeid. Var endel 'uro'. 

Ikke bare mail, vi sender postkort til Bestemor, 

Fluefangeren, dette er fy varer for fluene. 

4 kommentarer:

 1. Kommentaren kom visst på forrige innlegg, men tror melka varer til 20.09.

  SvarSlett
 2. Hei igjen!
  I Portugal bruker de noe som heter UTH melk. I uåpnet tilstand kan den oppbevares 6 mnd. Etter at emballasjen er åpnet, må melken drikkes innen 7 dager.

  Det er utrolig morsomt å følge dere på loggen på Marinetraffic.com.

  Fortsatt god sydenferie :)

  Svein

  SvarSlett
 3. Heia. Ut november vil jeg tippe...:-) Har en liter Styrk-melk i kjøleskapet, en sånn ultrafiltrert, høypasteurisert og homogenisert.... Kjøpt for litt siden, og den står det Best før 01.11.13 på. Men er den åpna er den vel ikke god mer enn ei uke nei. De har sikkert sånn i Portugal også :-) :-)

  SvarSlett
 4. Dog var alternativ C litt merkelig. Den datoen der må være noe de Bare har i Portugal.... :-):-):-):-):-)

  SvarSlett

KOMMENTS