fredag 23. august 2013

Fredag og ny Quizzzz

Jada, denne gangen blir det historietime. Mange vet sikkert at et av skipene til Columbus la til kai i Bayona når det kom tilbake fra sin første tur til Caribia (feilnavigering….).  Det var skipet Pinta. Det andre skipet Nina landet i Barcelona (der var det Columbus som navigerte)  der selveste kongen og dronningen var.  Santa Maria aldri kom tilbake da den slet seg fra fortøyningene  julekvelden (i caribia)  og ble ødelagt. Restene av Santa Maria ble brukt til å bygge et fort som fikk navnet Navidad (God Jul).  40 mann ble igjen her for å vokte fortet når de andre dro tilbake.  Santa Maria var størst, men Pinta var kun 0,4m kortere enn Santa Maria dog var den  hele 90 tonn lettere. Besetningen var 24 mann på Pinta mot 40 på Santa Maria. En ‘kopi’ av Pinta ligger her i Bayona og vi har vært om bord og inspisert. Det var meget interessant.

Så til Quizen:
Den 11 oktober var det på randen av mytteri om bord i Santa Maria.  Mannskapet ville hjem, de trodde ikke de kom til ‘India’ (som var målet, derav India-nere). Opprøret ble roet ned, vinden kom tilbake og det ble utlovet en stor dusør for den som holdt skarp utkikk og først så land.

QUIZ: 
Hva het han som hang høyt i riggen og ropte, « Admiral, jeg ser land »


PS. Nicoline har prosjekt om Columbus og har god kontroll på historien, så Nicoline får plass som overdommer i jurien denne gangen.

Nicoline og Astrid forran kopien av Pinta

Dette var flåten til Columbus når han startet turen mot Grand Canaria og videre
mot det ukjente som hadde krydder og urter ......, var ikke dit  han kom da.....

Pinta (copy)

Linn Sofie fant ut hvorfor Pinta landet i Bayona og ikke i Barcelona, GPS gjør livet lettere ja.......

3 kommentarer:

 1. Hei, quizzzz-skipet Catara :)
  Snedig lurespørsmål :) Trur dåkk itj at han godeste Columbus stakk av med belønninga sjøl ;) Han påsto høgt og tydelig at det va han sjøl som hadd sett lys på land, og at han ætterpå fortalt det te mannskapet. Det va Rodrigo de Triana som meldt inn at han så land. Stakkars mainn, ka hjalp det.... når lureColumbus tok premien sjøl. E hainn litt sånn som dæ da Odd Ivar, at du et opp eller drekk opp premian kvar fredagskveld :) Haha, der tok æ dæ :O)
  Ha en super fredagskveld og hælg.
  Hilsen Grete og Svein :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Morn morn

   Overdommern ligg å søv enda, vart seint i går kveild, vi koka bakalao å ha nabobåtn på besøk. Fesken va spikersalt å vert vatna fer lite, så vi vart tøst ja, men godt va d. Vart vel tatt litt av premieskapet i går kveld, men det var i akutt nødverge mot uttørring..........
   ha ei fin helg

   Hilsen oss som nå tar morgenkaffen i sommerlige omgivelser...

   Slett
 2. Hei på dere!
  Nå er jeg, mor Reidun og Åse på tur i vakre Flatanger.
  Sitt på Kvaløyseter og drikk kaffe vi da? Er varmt og flott! Nydelige sensommerdager.
  Svaret vet vi ikke , men vi følger ivrig med på bloggen.
  Ser at dere har det fantastisk fint i Spania, men mor sier det er flott i Flatanger også:-)
  Ønsker dere en flott tur videre. Alle hilser

  SvarSlett

KOMMENTS