mandag 15. juli 2013

Svar på Fredagsquiz

Hei alle sammen 

Sinnataggen Eirik Raude var den vi prøvde å beskrive. 

Etter at faren ble landsforvist seilte de til Island hvor Eirik vokste opp. At han en kort periode kom tilbake til Norge, og ble med på skattetokt for ladejarlene er vel ikke særlig godt dokumentert, men at han flyttet til grønnland (ble utvist fra Island) og at sønnen Leiv Erikson seilte til Amerika fra Grønland (hvor Eirik egentlig skulle være med) står vel i både Norsk og Islands saga (litt forskjellig da....kan bli noen nyanser når en historie går på folkemunne noen generasjoner...) Ja jeg har til å med hørt at han besøkte Tøtal på en av sine turer i Norge.

Har fått mange innspill via blogg, mail, txt.  

Juryen har plukket ut følgene svar som det mest kreative forslag fra Terje Storvik, sitat:

 "Riktig svar skal være Harald Håndjager, sønn av Magnus VI Lagabøtter som var kongle i norge mellom 1299 og 1340. Magnus ble over 600 år gammel (fd 6.6.666). Før han ble kongle drev han Magnus' Konglelige Bøttemakeri, derav tilnavnet Lagabøtter, som han fikk innlemmet i navnet før han ble kongle.! "

Her er det mye bra, men vil påpeke følgende for å rette litt på historien (som forøvrig er historisk riktig):

1299-1319 var det Håkon V Magnus som var konge, litt unøyaktig årstalangivelse altså.

Magnus Lagabøtte (1263-1280)  var konge (merk Terje at konge skrives uten l...) etter kjente konger så som Magnus den Blinde (1130-1135) , Inge Krokrygg (1136-1161) og  Sigurd Munn (1136-1155), men merk også at vår store Magnus Bærføtt (1093-1103) var konge før alle disse. 

Jeg har blitt fortalt at noen av bøttene Magnus Lagabøtte laget og også var med på Thor Heyerdal ekspedisjonen, men dette er ikke bekreftet. Harald Håndjager fikk forøvrig ingen barn, så den slekta døde ut.

Vi har nå seilt til Inverness i 'Schotland', så Terje du får komme hit å hente premien.

Quizjurien på Carara - over og ut.
12 kommentarer:

 1. Hei og hå.. En hilsen fra Aunet. Dina, Frode Åge , Rasmus og Hilde sitter hjemme å ser på regnet. Rasmus er i stor form å går i full fart både ute og inne. Vi skal ut en tur nå straks så får vi vaske oss litt. Hilsen oss i Aunet.

  SvarSlett
  Svar
  1. Til alle oppe i aunet, Takk for melding, sitter i cocpit i shorts å ser på delfiner vi.....inverness, sola skinner..

   Slett
 2. Hva betyr det at Magnus VI Lagabøtter var kongLe i norge???? Hva slags tiitel er det?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei tommen, før i tiden, lenge før kong lagabøtter kom til makten hadde norske vikinger vert på tokt i frankrike, se også forrige quiz om vikinger og normandi. Di var litt jålete på den tiden, og likte å etterape den franske uttale slik at konge ble til 'l a-kongle', dette har ettervert blitt forkortet slik at den franske 'la' forsvant og derav ordet kongle. Dette vet selfølgelig den store kongeforskern Terje storvik, men han har utelatt å presisere denne gamle skrivemåten.

   Slett
  2. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

   Slett
 3. Hei :) GOd mandagskveld :)
  Jeg har også hørt at hssigproppen, Eirik Raude-gutten var innom Tøtdal en tur. Han overnattet visstnok, og skal ha lagt igjen "spor" etter seg. Lurer på hvem som slektes på han....Kan dere ikke starte litt slektsgransing også?
  Ny TV-serie om hvem viste seg å være i slekt med Eirik Raude....
  Hlsen Grete :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Grete, jepp en ny serie med Tore på spore....på Tøtdal....

   Slett
 4. Fanken:(

  Jeg var tidlig på sporet av Eirik Raude, men fant ingenting!! om at han var skatteinnkrever på Orkenøyene...
  Han ble forøvrig ikke forvist til Island . Men ble med faren sin Torvald da han (riktignok) ble lyst fredløs i Norge og måtte flykte til Islandur.
  Eirik - derimot - ble i sin tur landsforvist fra Island, typpsk nok for å ha kverka noen på urettmessig vis(det var forøvrig gjengs landsforvisningsgrunn på den tia) og havna da på Grønland.
  Eirik er kjent for å være den Vikingen som sto for befolkninga av Grønland. Eirik skulle egentlig vært med sønnen Leiv på den berømte turen over til Vinland, men han var visstnok uheldig og ramla av hesten sin like før avreise - og måtte derfor melde pass. Jaja - sånn kan det gå:)

  SvarSlett
  Svar
  1. sorry - glemte å signere siste innlegg om Raudegutten:(
   Detter var den seriøse versjonen fra han som ble premiert for mest originale innslag (som førøvrig er godt underbygget med solid kildemateriale i Ikkepedia:))

   mvh Terje Storvik

   Slett
  2. Hei du Terje, jepp, skal være litt mer presis i formuleringen neste gang. Så du forresten svaret jeg ga til Tommen (litt høyere opp) om bruken av formuleringen 'kongle' isstedet for konge. Jeg er litt på tynn is her men du kan sikkert verifisere denne påstanden.

   Slett
  3. Ka du veit:)
   Vanskelig å få bekreftet såapss intrikate fakta i Ikkepedia, men kongleteorien 'l a-kongle' høres unektelig korrekt ut. den står faktisk til en doktorgrad, som vi sier her i huset.

   Om Kongle Magnus er det forøvrig sagt at han fikk tre barn til med sin kone, som faktisk kom fra Island fra Island og het Veldreid Skrævadottir. Det var to gutter (Harald fra Bøtta og Eirik fra Bøtta) og en jente(Anne Holt Bøtta). Anne er eldst og den eneste som ikke ble født i Bøtta, men hun holdt til gjengjeld bøtta da gutta ble født, derav navnet Anne Holt Bøtta.

   Hilsen Terje (kongleforsker)

   Slett
 5. Hei !!Det va dumt æ itj kom på han Raude-kar'n. E akkurat ferdig med boka "Hellig stein" av Clive Cussler, og der starter jo boka med Eirik Raude på Grønnland, forvist dit fra Island for et drap i år 982 ( ref. side 12 i boka)der han sammen med Olaf Finne og Gro Daudar oppdager en spes stein / meteoritt-stein, ganske radioaktiv sådann....osv, DEET va kanskje ikke nevnt i ikkepedia. (..muligheter for at Cussler legger til litt også da...kanskje...)
  Men dette va glømt når quizen kom. Vi får vente på neste !!!
  Og om æ aldri vinn, så kan du kanskje KJØP med en sjokolade-premie te mæ, for ivrig deltakelse ?, fra ???, ein god ein !! Veldig glad i Cuba!! :-)

  SvarSlett

KOMMENTS